Jakie są zalety owoców i warzyw?

Jakie są zalety owoców i warzyw?

Owoce i warzywa są bardzo zdrowe. Zawierają witaminy i minerały. Dlatego warto je włączyć do codziennej diety.

Jabłka

Zapobiegają chorobom serca, żołądka i wątroby. Są pomocne w leczeniu kamicy żółciowej, zaparć, anemii i cukrzycy. Obniżają ryzyko wystąpienia reumatyzmu, chorób oczu, różnych nowotworów, dny moczanowej i Alzheimera i Parkinsona. Dodają energii i poprawiają trawienie. Pomagają w pielęgnacji zębów i skóry.

Banany

Pomagają schudnąć. Zmniejszają ryzyko otyłości. Są pomocne w leczeniu zaburzeń jelitowych. Łagodzą zaparcia i takie przypadłości jak niedokrwistość, gruźlica, zapalenie stawów, dna moczanowa. Pomogą w leczeniu problemów z nerkami i drogami  moczowymi. Banany mogą również pomóc w problemach z menstruacyjną i przy oparzeniach. Zmniejszają ciśnienie krwi. Są dobre dla ochrony serca. Zwiększają metabolizm i odporność. Zmniejszają dolegliwości wrzodowe. Zapewniają zdrowe oczy, silne kości i detoksykację organizmu.

 Jakie są zalety owoców i warzyw?

Pomidory

Pielęgnują oczy i są dobre dla żołądka. Obniżają ciśnienie krwi. Stosowane są w leczeniu cukrzycy, problemów skórnych i infekcji dróg moczowych. Ponadto poprawiają trawienie, stymulują krążenie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Poprawiają równowagę płynów, chronią nerki i oczyszczają organizm. Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się i zmniejszają stany zapalne. Zawierają dużo przeciwutleniaczy, pomocnych w walce z rakiem. Są bogatym źródłem witamin i minerałów i zwiększają odporność.

Sałata

Sałata obniża cholesterol. Chroni układ nerwowy. Reguluje sen i kontroluje poziom lęku. Zmniejsza stan zapalny i jest potężnym źródłem antyoksydantów, chroniących przed wolnymi rodnikami.

 Jakie są zalety owoców i warzyw?

Żółta papryka

Jest potężnym źródłem kwasu foliowego, dostarcza aż 10% dziennego zapotrzebowania. Kwas foliowy pomaga organizmowi wytworzyć DNA i zapobiega wadom wrodzonym. Zawiera też niewielkie ilości witaminy A, cennej dla zdrowia oczu. Dostarcza też tiaminę, ryboflawinę i B6, które pomagają przekształcić posiłki w energię.

Kukurydza

Może wchodzić w skład diety dla cukrzyków. Zapobiega przewlekłym chorobom serca. Obniża ciśnienie krwi, a także zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej. Jest jednym z najpopularniejszych zbóż na świecie.

Brokuły

Brokuły mają szeroką gamę korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim zapobiegają nowotworom i poprawiają trawienie. Obniżają poziom cholesterolu i oczyszczają organizm. Maksymalizują wchłanianie witamin i minerałów. Zapobiegają reakcjom alergicznym, wzmacniają układ odpornościowy, chronią skórę. Przeciwdziałają wadom wrodzonym, obniżają ciśnienie krwi, eliminują stany zapalne, poprawiają wzrok i zdrowie oczu.

Podobne artykuły