Co jeść, by wspomóc wzrok?

Co jeść, by wspomóc wzrok?

Dbanie o wzrok to w dzisiejszych czasach sprawa absolutnie kluczowa. Wiele osób spędza długie godziny przed monitorem komputera lub ekranem telewizora. Powietrze w środowisku pracy tez bywa nie najczystsze. Wszystko to może przełożyć się na uszkodzenia wzroku lub podrażnienie oczu. Na szczęście można wspomagać wzrok, troszcząc się o dobrą, bogatą w przeciwutleniacze dietę. Co dokładnie jeść, by wzrok na długo pozostał bez zarzutu?

 

Co jeść, by wspomóc wzrok?

 

Na które witaminy i minerały zwrócić uwagę?

 

Przede wszystkim na witaminę E oraz A. Witamina E jest bardzo silnym, naturalnym przeciwutleniaczem. Wspomaga proces przyswajania witaminy A, która z kolei odpowiada za działanie i regenerację czopków i pręcików w oku. Niedobory witaminy A mogą doprowadzić do choroby zwanej kurzą ślepotą, objawiającej się niedowidzeniem po zmroku.

 

Jak więc widać, witaminy A oraz E powinny zawsze iść w parze, stąd też częste łączenie ich w suplementach. Witaminę E znajdziemy w dobrej jakości roślinnych olejach, pestkach, ziarnach i orzechach. Z kolei witamina A znajduje się w dużych ilościach w wielu warzywach. Trzecią, uzupełniającą witaminą jest kwas askorbinowy, czyli C. Dzięki niej oko może bronić się przez zabrudzeniem, wytwarzając łzy, a także regenerować soczewkę.

 

Oprócz wymienionych witamin, warto również zadbać, by w diecie nie zabrakło cynku i miedzi. Te pierwiastki wspomagają przystosowanie oka do światła i ciemności oraz opóźniają procesy starzenia komórek.

 

Co jeszcze warto jeść, by zachować dobry wzrok?

 

Z pewnością niemal wszystkie warzywa. Szczególnie cenna jest luteina (zawarta np. w borówce amerykańskiej) oraz zielona herbata. Warto też pić dużo wody.

Podobne artykuły