Masz niedobór żelaza? Przekonaj się jakie produkty zawierają żelazo!

Masz niedobór żelaza? Przekonaj się jakie produkty zawierają żelazo!

Żelazo jest jedną z najważniejszych substancji w naszym organizmie. Jego brak może powodować liczne dolegliwości. Jeśli mamy już deficyt żelaza lub chcemy dostarczać odpowiednie ilości organizmowi, warto spożywać regularnie produkty, które posiadają sporą jego dawkę. Prezentujemy w dalszej części produkty posiadające największą zawartość żelaza, dzięki którym możemy uzupełnić jego braki lub dbać o jego odpowiedni poziom.

Masz niedobór żelaza? Przekonaj się jakie produkty zawierają żelazo!

 

Mięsa

Pierwszą grupą produktów, w których znajdziemy duże ilości żelaza, są mięsa różnego rodzaju. Występuje ono zarówno w wołowinie, wieprzowinie, jak i drobiu. Mięsa te mają ok. 20 mg żelaza na 100g produktu, co jest bardzo wysoką sumą. To właśnie często brak mięsa w naszej diecie powoduje niedobory żelaza w organizmie. Jeśli jednak zależy nam na ograniczeniu mięsa, możemy wybrać opcję alternatywą, czyli mięso chude — wołowe lub wieprzowe, które ma ok. 2-3 mg żelaza na 100g produktu. Taka opcja będzie kompromisem między dbaniem np. o poziom cholesterolu a dostarczeniem odpowiedniej ilości żelaza do organizmu.

 

Warzywa i owoce

Żelazo spotkamy również w warzywach i owocach. Zdecydowanym liderem w tej grupie jest soja, która zawiera ok. 15 mg żelaza na 100g. Tuż za nią znajduje się biała fasola z 10 mg. Ilość ok. 6 mg żelaza spotkamy w natce pietruszki i morelach a nieco mniej, bo ok. 4 mg w szpinaku i brokułach. Najmniej, bo poniżej 3 mg na 100g produktu żelaza mają śliwki, jagody i jabłka.

 

Inne produkty

Wśród innych produktów z różnych grup żywności również znajdują się produkty o wysokiej zawartości żelaza. Z pewnością będą to otręby ryżowe i otręby pszenne, które mają odpowiednie 18 mg i 10 mg żelaza. Jeśli zatem jesteśmy na diecie ubogiej w mięso, warto sięgać często po te produkty. Żelazo znajdziemy również w makrelach, śledziach, sardynkach, maśle sezamowym, pistacjach, jajkach czy kakale - w którym jest aż 10 mg żelaza na 100g. Układając każdą dietę, warto brać pod uwagę produkty, które zawierają przynajmniej średnią ilość żelaza lub spożywać większe ilości mniej nasyconych żelazem produktów, gdy nie jemy mięsa.

 

Podobne artykuły