Frytki warzywne

Frytki warzywne

Frytki z ziemniaków to jedna z ulubionych potraw wielu dzieci i dorosłych. Nic w tym dziwnego. Prostota przygotowania oraz wyjątkowy smak sprawiły, że frytki są dodawane do wielu potraw zarówno w domach, jak i restauracjach.

Jaką formę przyjmują frytki?

Najpopularniejszą formą są frytki proste, które nie wymagają od nas żadnych specjalnych noży. Drugą formą są frytki karbowane. Do ich wykonania będzie potrzebne już specjalne narzędzie, którym może być nóż karbowany. Bez jego pomocy ciężko będzie osiągnąć zamierzony cel. Trzecią najpopularniejszą formą frytek są frytki w kulkach. Często można je skosztować w restauracjach, gdyż ich wykonanie w warunkach domowych jest najtrudniejsze.

Czy frytki są zdrowe?

Mimo panującej opinii, że frytki wyrządzają tylko szkody w naszym organizmie, warto spojrzeć na to z innej strony. Smażone frytki posiadają sporą ilość błonnika, który działa pozytywnie na regulowanie naszego trawienia. Są również bogate w spore ilości potasu, żelaza, niacyny oraz witaminy C i K. Warto o tym pamiętać, kiedy następnym razem sięgniemy po pyszne frytki.

Czy frytki są tylko z ziemniaków?

Od samego początku istnienia, frytki są kojarzone z ziemniakami i tradycja tworzenia frytek z tego warzywa jest kultywowana przez wiele lat. Frytki z ziemniaków są często potrawą ciężkostrawną, więc postanowiono użyć zamiennika, które pozwoliłby na zmniejszenie obciążenie naszego układu pokarmowego. W taki sposób powstały frytki warzywne z buraków, marchewek, czy pietruszki.

Frytki warzywne

Z czym podaje się frytki?

Jedzenie frytek bez żadnych dodatków może szybko się znudzić. Mimo swojego wyrazistego smaku, po pewnym czasie ochota na nie może minąć. Warto wtedy pomyśleć o dodatkach. W Wielkiej Brytanii tradycją jest jedzenie frytek z rybą (popularne "fish and chips"). Ten zwyczaj jest również kontynuowany przez inne kraje świata.

Bardzo popularnym rodzajem frytek są również frytki belgijskie. Po czym je poznać? Mają łódeczkowaty kształt oraz są wysmażane dwa razy. Mają na sobie również aromatyczną posypkę, która dodaje frytkom niesamowitych walorów smakowych.

Bardzo popularnym sposobem przyrządzania frytek, jest zestawianie ich z sosami. Ketchup, majonez, musztarda... Opcji może być wiele. Coraz częściej wybieramy również sosy "domowej roboty", gdyż zawierają one w sobie wszelkie składniki, które tak naprawdę lubimy, a niekoniecznie są dostępne na półkach naszych sklepów.

Internet jest źródłem wielu inspiracji w procesie przyrządzania frytek warzywnych. Warto zapoznać się z nimi, gdyż frytki z warzyw to bardzo dobra i zdecydowania zdrowsza alternatyw do tradycyjnych frytków. Ważną rzeczą jest, aby przyrządzać je w piekarniku, a nie na głębokim tłuszczu. W ten sposób mogą stracić swój niepowtarzalny smak oraz przede wszystkim swoje wartości odżywcze, które są niepodważalnym atutem jedzenia frytek w momencie, kiedy wpadają do nas znajomi lub rodzina.

Dobrym i smacznym przykładem na to, jak można wykorzystać frytki warzywne, jest poniższy przepis: https://inspirowanesmakiem.pl/frytki-warzywne-z-dorszem-z-sosem-sezamowym/

Podobne artykuły