Dlaczego warto włączyć do diety suszone daktyle?

Dlaczego warto włączyć do diety suszone daktyle?

Daktyle są owocami palmy daktylowej, uprawianej w wielu tropikalnych regionach świata. Od kilku lat cieszą się coraz większą popularnością. Pomarszczona skórka wskazuje na to, że są suszone. W zależności od odmiany świeże daktyle są dość małe. Mają kolor od jasnoczerwonego do jasnożółtego. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne warto je włączyć do diety.

Bardzo pożywne

Należy je jeść z umiarem. Są bowiem bardziej kaloryczne niż świeże owoce. Mają porównywalną ilość kalorii, co rodzynki i figi. Oprócz dość dużej ilości błonnika, zawierają niektóre ważne witaminy i minerały. Błonnik ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego  i zapobiega zaparciom. Mają niski indeks glikemiczny (GI). To oznacza, że po zjedzeniu daktyli, nie skoczy nam gwałtownie cukier we krwi. Są również bogate w przeciwutleniacze.

Zawierają dużo witamin, w tym A, C, E, K, B6, tiaminę i niacynę. Te witaminy są niezbędne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Suche daktyle zawierają również cenne minerały, takie jak żelazo, potas, selen, magnez, fosfor i miedź. Bez nich komórki nie mogłyby prawidłowo funkcjonować. Żelazo jest jednym z najważniejszych minerałów dla naszego organizmu. Stanowi główny składnik krwinek czerwonych. Odgrywaniu kluczową rolę w utrzymaniu ich prawidłowej liczby. Dlatego osoby cierpiące na anemię powinny zwrócić szczególną uwagę na daktyle.

Są też cennym źródłem wapnia, czyli kluczowego elementu układu kostnego. Buduje i utrzymuje mocne i zdrowe kości i zęby.  Suche daktyle zmniejszają więc ryzyko osteoporozy, reumatoidalnego zapalenia stawów, zapalenie kości i stawów oraz próchnicy zębów.

Dlaczego warto włączyć do diety suszone daktyle? 

Leczą dolegliwości jelitowe.

Błonnik pokarmowy skutecznie eliminuje zaparcia. Profesjonalny sklep z żywnością ekologiczną oferuje suszone daktyle. Te owoce mogą działać również jako naturalne środki przeczyszczające. Wspomagają pracę jelit i oczyszczają okrężnicę.

Wspierają układ sercowo-naczyniowy.

Suche daktyle pozytywnie oddziałują na nasz układ sercowo-naczyniowy. Mają naprawdę niską zawartość tłuszczu. Nie zawierają cholesterolu. Pomagają kontrolować poziom lipoprotein o niskiej gęstości lub złego cholesterolu w naszym krwioobiegu. Niski poziom sodu i wysoki poziom potasu są bardzo korzystne dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.

Doskonały przeciwutleniacz

Suszone daktyle mają silne właściwości przeciwutleniające. Pozytywnie wpływają na cały układ pokarmowy. Pełne niezbędnych aminokwasów oraz błonnika zwiększają wydzielanie soków trawiennych i wchłanianie produktów spożywczych. Przydadzą się również w leczeniu zgagi, wrzodów żołądka i zapalenia jelita grubego.

Dlaczego warto włączyć do diety suszone daktyle? 

Dodatkowe zalety

Suszone daktyle zwiększają siłę mięśni. Mają dobry wpływ na pracę serca. Kobiety w ciąży powinny jeść regularnie te owoce. Wzmacniają bowiem mięśnie macicy i ułatwiają poród.

Zawierają dużo naturalnego cukru (glukozę i fruktozę). Dzięki temu dostarczają energii i pobudzają do działania. Jeśli trenujesz, koniecznie włącz je do diety. Zwiększają wytrzymałość fizyczną.

Podobne artykuły