Osoby prowadzące bardzo aktywny tryb życia niejednokrotnie używają pojęcia indeksu glikemicznego. Odnosi się ono do produktów, które zawierają składniki odżywcze nazywane węglowodanami. Ma on za zadanie dostarczyć niezbędnych informacji, które określają wielkość odpowiedzi glikemicznej organizmu na zjedzenie konkretnego produktu.
Co to właściwie jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny to nic innego jak wskaźnik, który pozwala ocenić, jaki jest wpływ posiłku na wzrost poziomu cukru we krwi. Dotyczy on okresu od 120 do 180 minut po zakończeniu konsumpcji danego produktu. Przy wzroście cukru we krwi dochodzi również do wyrzutu insulin. Głównym jej zadaniem jest między innymi znacznie obniżenie poziomu glukozy. Nie ma jednak możliwości poziomu indeksu glikemicznego do takiej sytuacji, gdy będzie on całkowicie tolerowany przez organizm. Duże wahania cukru we krwi mogą doprowadzić do wielu negatywnych konsekwencji. Bardzo ważne jest to, aby indeks glikemiczny spożywanych produktów był niski. Tylko w takiej sytuacji nie dojdzie do występowania gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi.
Co wpływa na indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny może przyjmować bardzo różne wartości. O niskim indeksie mówimy w momencie, gdy przyjmuje on wartość mniejszą lub równą 55. Średni indeks to sytuacja, kiedy wartość wynosi od 5 do 69. Z kolei wysoki indeks glikemiczny występuje w sytuacji, gdy wartość znajduje się powyżej 70. Warto wspomnieć, że na wysokość wpływa wiele czynników. Głównymi są jednak temperatura oraz stopień przetworzenia. Świeże produkty, które nie zostały poddane obróbce, posiadają znacznie niższy indeks. Można wyciągnąć więc wniosek, że ewentualne podgrzewanie produktów może znacznie podwyższyć wysokość indeksu glikemicznego w naszym organizmie. Na poziom indeksu wpływa również zawartość błonnika i stopień rozdrobnienia produktów. Im bardziej rozdrobnione posiłki, tym znacznie łatwiej jest je przetrawić. Odpowiedź organizmu będzie więc znacznie wyższa. Należy również wspomnieć o tym, że tłuszcze znacznie opóźniają proces trawienia. Z kolei białko charakteryzuje się dużą trudnością w trawieniu.