Suszone pomidory – dlaczego warto je jeść będąc na diecie?

Suszone pomidory – dlaczego warto je jeść będąc na diecie?

Jesień i zima to doskonały czas, aby bliżej zapoznać się z suszonymi pomidorami. Słaba dostępność świeżych warzyw wymaga od nas poszukiwania innych, zdrowych i wartościowych pod względem odżywczym alternatyw. Doskonałym zastępstwem dla świeżych pomidorów w okresie jesienno-zimowym będą ich suszone odpowiedniki. Dlaczego warto je jeść i jak przygotować smakowite polędwiczki z suszonymi pomidorami?

Suszone pomidory i ich cenne właściwości odżywcze

Suszone pomidory są smaczne i bardzo zdrowe. Z powodzeniem, w niewielkich ilościach, mogą po nie bezpiecznie sięgać także osoby będące na diecie. Suszone pomidory dostarczą bowiem naszemu organizmowi cennych witamin i składników odżywczych, których często brakuje w okresie jesienno-zimowym oraz urozmaicą smak naszych ulubionych dań mięsnych, zup oraz sałatek.

Suszone pomidory są cenione w szczególności za wysoką zawartość likopenu – składnika, który chroni nasz organizm przez wolnymi rodnikami będącymi przyczyną jego starzenia się, nowotworów oraz problemów z odpornością. Oprócz cennego likopenu, suszone pomidory są także bogatym źródłem takich substancji, jak naturalny błonnik poprawiający procesy trawienne, żelaza, potasu, sodu oraz fosforu. Warto po nie regularnie sięgać także z powodu zawartych w nich witamin A, C, E i K. Olej najczęściej wykorzystywany jako zalewa do przechowywania pomidorów suszonych sprawia natomiast, że witaminy łatwiej i szybciej się wchłaniają, co pozwala na ich efektywne wykorzystanie przez organizm.

Suszone pomidory mają jednak dość wysoką wartość kaloryczną, o czym powinny pamiętać osoby na diecie. W 100 g tego produktu znajduje się bowiem ok. 220 kcal. Mimo to, suszone pomidory są zalecane do spożywania także przez osoby dbające o linie oraz odchudzające się. Dostarczają bowiem wielu cennych dla naszego organizmu składników, których bardzo często brakuje w diecie redukcyjnej. Warto więc po nie sięgać w niewielkich ilościach, a doskonałym pomysłem na ich wykorzystanie są polędwiczki z suszonymi pomidorami. Jak przygotować to danie?

Suszone pomidory – dlaczego warto je jeść będąc na diecie?

Prosty i szybki przepis na polędwiczki z suszonymi pomidorami

Polędwiczki z suszonymi pomidorami to doskonała propozycja dania obiadowego dla całej rodziny. Do ich przygotowania potrzebujemy następujących składników: ok. 500 g polędwiczek wieprzowych, 150 g suszonych pomidorów, 150 g szynki serrano, 120 g mozzarelli, 2 ząbków czosnku i przypraw (sól, pieprz, bazylia). Przygotowanie polędwiczek jest bardzo proste.

W pierwszej kolejności kroimy pomidory i mozzarellę w paski i siekamy czosnek. Plastry polędwiczek rozbijamy, przyprawiamy je solą i pieprzem. Na dużej desce układamy plastry szynki serrano i przykrywamy je polędwiczkami tak, aby plastry na siebie nachodziły. Na każdym płacie kładziemy kawałek mozzarelli, pomidory, posypujemy bazylią i czosnkiem. Zwijamy mięso w roladę i przekładamy ją do naczynia żaroodpornego z dodatkiem gotowego sosu czosnkowo-cebulowego. Pieczemy w temp. 200°C przez 15-20 min. Po wyjęciu kroimy roladę na równe paski i podajemy polędwiczki z suszonymi pomidorami na ciepło.

 

Podobne artykuły