Zdrowe i dietetyczne placki z cukini. Jak je przygotować?

Zdrowe i dietetyczne placki z cukini. Jak je przygotować?

Mimo tego, że smażone na oleju dania nie są raczej zalecane osobom na diecie, od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na małe szaleństwo. Aby gotowe danie nie było jednak zbyt kaloryczne, tradycyjne ziemniaki warto zastąpić znacznie od nich zdrowszą i mniej tuczącą cukinią. Doskonale sprawdzi się ona do przygotowania smacznej alternatywy dla tradycyjnych placuszków ziemniaczanych, jaką są placki z cukini.

Cukinia i jej cenne właściwości zdrowotne dla osób na diecie

Cukinia jest warzywem o podłużnym kształcie, które może dorastać do nawet 40 cm długości. Najlepiej jest jednak podczas zakupów wybierać nieco mniejsze egzemplarze, które będą delikatniejsze w smaku oraz będą zawierały mniej gniazd nasiennych w środku. Przed zakupem warto także wziąć do ręki wybrane warzywo oraz ocenić jego wagę – im cięższa jest cukinia, tym będzie smaczniejsza. Cukinia jest łagodnym w smaku i lekkostrawnym warzywem, które znalazło bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, w tym także polskiej.

Jej znakiem rozpoznawczym jest bardzo niska wartość kaloryczna – 100 g tego surowego warzywa liczy sobie bowiem zaledwie 17-20 kcal. Ponadto, cukinia jest zdrowym i pożywnym warzywem bogatym w wiele cennych składników. Znajdziemy w niej witaminy C, K, PP, silny antyoksydant beta karoten, żelazo, potas oraz magnez. Regularne sięganie po dania na bazie cukinii pozytywnie wpływa na procesy trawienne, odkwasza organizm, zmniejsza stres oraz wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego.

Ze względu na niewielką liczbę kalorii, cukinia jest warzywem szczególnie zalecanym do regularnego spożywania dla osób na diecie odchudzającej. Warzywo zawiera bowiem niewielką ilość tłuszczu i można je przygotowywać na wiele, różnych sposobów. Cenną właściwością, którą cukinia zawdzięcza dużej zawartości potasu, jest także niwelowanie zjawiska zatrzymywania wody w organizmie, na które często uskarżają się osoby intensywnie odchudzające się.

Zdrowe i dietetyczne placki z cukini. Jak je przygotować?

Placki z cukini – przepis na zdrowe, smaczne i dietetyczne danie

Doskonałym sposobem na wykorzystanie cukinii jest przygotowanie z niej placków. Jest to bardzo proste i szybkie w wykonaniu danie, które świetnie sprawdzi się np. na weekendowe śniadanie, lekki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Do jego realizacji potrzebujemy następujących składników: 3 szt. cukinii, 5-6 łyżek mąki, 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego, 2 jajek, 1 cebuli, 1 ząbka czosnku i przypraw (sól, pieprz).

W pierwszej kolejności obieramy oraz drobno siekamy cebulę. Obieramy cukinię i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z cebulą, czosnkiem i pozostałymi składnikami do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, wystarczy rozrzedzić je odrobiną jogurtu, a jeśli zbyt rzadkie, dodać odrobiny mąki. Na patelni rozgrzewany olej i łyżką nakładamy małe porcje masy, które zasmażamy z obu stron aż nabierze złocistego koloru. Po zdjęciu z patelni osuszamy placuszki na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. I to wszystko, smaczne i zdrowe placki z cukini są gotowe do podania!

Podobne artykuły