Dania gotowe — które możemy jeść a których unikać?

Dania gotowe — które możemy jeść a których unikać?

Zdrowe odżywianie się to dbanie o to, co i jak jemy. Często jednak jesteśmy zmuszeni skorzystać z gotowych dań kupowanych “na mieście”. Często decyzja ta jest nieświadoma, a my kupujemy obiad lub kolację w miejscu, do którego mamy po prostu najbliżej. Jeśli już musimy jeść rzeczy przygotowane nie przez nas, warto wybierać określone typy dań gotowych, a pomijać te, które są szczególnie niekorzystne.

Dania gotowe — które możemy jeść a których unikać?

 

Jakie dania gotowe omijać "szerokim łukiem"?

Pierwszym typem dań, które warto omijać, są dania typu fast food. Mogą one stanowić okazjonalny posiłek z przyjaciółmi, gdy spędzamy wolny czas “na mieście”, ale nigdy nie będą pełnoprawnym posiłkiem. Są to przeważnie puste kalorie, gdyż dania takie zawierają dużo soli i tłuszczu a mało substancji odżywczych. Dzięki temu szybko będziemy głodni, nasz organizm nie otrzyma energii i będzie czuł się niekomfortowo po takim “zapychającym” posiłku. Jeśli chcemy kupić gotowe danie, powinniśmy omijać też gotowe dania z supermarketów. Są one pakowane próżniowo i mają kilkumiesięczny termin przydatności. Dania typu “schabowy, ziemniaki, kapusta zasmażana”, pierogi czy zupy zawierają duże ilości substancji konserwujących, chemiczne ulepszacze smaku, barwniki itp.

 

Jakie dania gotowe możemy jeść?

Jeśli zaistniała taka konieczność i musimy kupić danie gotowe, warto wybierać pewne rodzaje dań. Pierwszym z nich są dania z bistro i restauracji. Są to popularne “obiady domowe” lub dania kuchni polskiej. W takich miejscach są one przeważnie przygotowane podobnie jak przez nas w domu. Nie są one przygotowywane z przetworzonych półproduktów a zwykłego mięsa, warzyw itp. gdyż jest to najprostsze i ekonomiczne rozwiązanie. W restauracjach czy bistrach dania są też przygotowane specjalnie dla nas i mają krótki termin przydatności tak jak obiad ugotowany przez nas. Warto wybierać też dania gotowe w lokalach z jedzeniem “na wagę”, gdyż mimo dużej ilości dań, są one przygotowane w podobny sposób. Dobrym pomysłem jest też kupowanie dań garmażeryjnych. Są to dania przygotowywane podobnie jak w restauracji, tyle że są po prostu już chłodne, a my możemy podgrzać je w domu. Są to np. pieczone udka, inne mięsa w całości, pierogi czy makarony. Kupując dania gotowe, warto kierować się zasadą — im mniej przetworzone dania i bardziej przypominające nasze samodzielnie przygotowane potrawy, tym lepiej.

Podobne artykuły