Dieta dla zdrowych zębów powinna być bogata w witaminy czy składniki mineralne, które mogą wzmacniać szkliwo i dziąsła. Znajdują się w produktach mlecznych, rybach, pieczywie pełnoziarnistym czy warzywach. Warto także sięgać po wodę mineralną.
Dieta dla zdrowych zębów powinna być urozmaicona i zbilansowana w odpowiedni sposób. Swoją istotną rolę mają tam między innymi wapń, fosfor, witamina D, które odpowiadają razem za wzmocnienie zębów. Takim największym wrogiem pięknego uśmiechu będą cukry proste, które wpływają na rozwój próchnicy.
Co najbardziej szkodzi zębom?
Zdrowe oraz białe zęby sa jak wizytówka dla człowieka. Jeśli ktoś chce cieszyć się mocnymi zębami nie tylko trzeba mieć regularne wizyty w gabinecie dentystycznym i codziennie dbać o higienę używają szczoteczek do zębów, pasty i płynów do płukania. Swoją istotną rolę maja takżę dieta zbilansowana i urozmaicona. Największym wrogiem dla zdrowia zębów będą cukry proste, które wpływają na rozwój próchnicy, procesu odpowiadającego za demineralizacje zęba i następnie jego rozpad. Za rozwój odpowiadają bakterie, które rozkładają cukry i będą tworzyć kwasy organiczne. Związki te będą niszczyć szkliwo i doprowadzą do ubytków w tkance zęba.
W celu zapobiegania próchnicy trzeba stosować się do kilku rad żywieniowych. Ograniczyć trzeba spożywanie słodyczy. To one są bogatym źródłem cukrów prostych, a ponadto nie dostarczają żadnych składników żywieniowych, ale tylko pustych kalorii. Po zjedzeniu słodkiej przekąski powinno się myć zęby. Nie powinno się spożywać słodzonych napojów i soków owocowych. Raczej powinno się eliminować z diety produkty, które maja wysoki stopień przetworzenia. Zastępujemy produkty z mąki oczyszczonej na produkty z mąki pełnoziarnistej. Raczej nie powinno się również spożywać napojów energetycznych. Będą one dostarczać dużo cukrów prostych i sprzyja niskiemu pH w jamie ustnej co prowadzi do demineralizacji szkliwa zębów. Unikać trzeba słonych przekąsek w formie paluszków, krakersów czy chipsów. To produkty wysoko przetworzone a jednocześnie bardzo kaloryczne. Po spożyciu przez długi czas utrzymują się one na powierzchni zębów co sprawia, że pożywką dla bakterii, które tworzą płytkę nazębną.
Co jeść, by uniknąć próchnicy?
Ważną rolę w profilaktyce będzie miał fluor a także witamina C. Fluor to ważny składnik mineralny o właściwościach antybakteryjnych. Będzie powodował neutralizowanie kwasów, które prowadzą do demineralizacji szkliwa i powodują powstanie próchnicy. Źródłami fluoru będą ryby morskie, woda mineralna czy zielona herbata, cielęcina, żytni chleb, pasy do zębów. Wypijanie zielonej herbaty każdego dnia to szansa na to, by dostarczyć do organizmu odpowiednia dawkę fluoru. Witamina C będzie miała działanie stymulujące na układ odpornościowy i tak jak fluor ma także działanie antybakteryjne. Wzmacniać będzie naczynia krwionośne, dlatego można oczekiwać, że dziąsła będą mocne. Witamina C w dużych ilościach występuje w owocach dzikiej roży, czarnych porzeczkach, owocach jagodowych, a także w natce pietruszki czy pomidorach, czerwonej papryce.
Witamina D i wapń dla mocnych i zdrowych zębów
W diecie dla mocnych oraz zdrowych zębów będą pojawiać się różnorakie składniki takie jak wapń czy fosfor, składniki mineralne, które odpowiadają za budowę zębów. Wapń występuje przede wszystkim w mleku oraz w przetworach mlecznych. Znajdziemy do również w rybach wędzonych, niektórych produktach roślinnych. Wapń przyczynia się do wzmocnienia zębów i jednocześnie będzie neutralizował kwasy, które sprzyjają rozwojowi próchnicy.
Fosfor będzie znajdował się w największej ilości w serach podpuszczkowych, kaszy gryczanej czy pełnoziarnistych produktach zbożowych, w świeżych rybach, wędzonych, nasionach dyni czy słonecznika, nasionach roślin strączkowych i w jajach. Istotną rolę ma także witamina D, która będzie powiększać wchłanianie i przyswajanie przez organizm wapnia i fosforu. Źródłami witaminy D będą między innymi jaja, tłuste mleko, produkty mleczne czy oleje roślinne. Warto mieć preparaty z witaminą D, które wspomagają utrzymywanie mocnych zębów. W diecie na zdrowe zęby trzeba uważać na produkty, które mogą ograniczać wchłanianie wapnia a wiec takie, które mają kwas szczawiowy.