Jak dbać o serce?

Jak dbać o serce?

Serce to jeden z najważniejszych organów w naszym organizmie, dlatego trzeba o nie właściwie dbać. Na choroby serca mają przede wszystkim wpływ takie czynniki jak: długotrwały stres, niezdrowa dieta oraz siedzący tryb życia.

Aktywność fizyczna.

Wydolność serca można znacząco poprawić dzięki regularnym ćwiczeniom fizycznym. Ruch wskazany jest również dla osób, które przeszły zawał. Po powrocie ze szpitala powinni oni zacząć ćwiczyć w domu, jednak ćwiczenia te nie mogą być zbyt intensywne. Zalecanymi dyscyplinami są w takim przypadku między innymi: nordic walking, jazda na rowerze w spokojnym, umiarkowanym tempie czy też pływanie.

Jak dbać o serce?

Odpowiednia profilaktyka.

                Kontrolować stan zdrowia swojego serca powinny przede wszystkim osoby po przebytym zawale oraz wszyscy ci, którzy ukończyli już 50 rok życia. W takich przypadkach warto regularnie wykonywać badania profilaktyczne. Są one jednak również zalecane dla osób zdrowych. W grupie podniesionego ryzyka zachorowalności znajdują się zwłaszcza osoby z nadwagą. Do badań profilaktycznych, które trzeba wykonywać należą między innymi: badanie EKG, pomiar ciśnienia krwi, lipidogram. Warto także regularnie badać swój puls, szczególnie, że można zrobić to samodzielnie w domu w bardzo prosty sposób. Wystarczy jedynie przyłożyć dwa palce do tętnicy, a następnie policzyć ilość uderzeń serca.

Zdrowa dieta

Aby cieszyć się zdrowym sercem należy odpowiednio zadbać o właściwą dietę. W szczególności ważne jest to, aby spożywać regularne posiłki. W ciągu dnia powinniśmy jeść przynajmniej 4-5 razy. W przygotowywanych przez nas potrawach warto ograniczyć sól, ponieważ zatrzymuje ona wodę w organizmie, a dodatkowo podnosi ciśnienie tętnicze krwi i spowalnia metabolizm. Szkodzi nam również nadmiar cukru. Cukier spożywany w nadmiarze podnosi, bowiem poziom trójglicerydów, co znacząco zwiększa ryzyko zachorowania na wiele chorób serca, a także cukrzycę czy miażdżycę. W naszej diecie nie powinno natomiast zabraknąć: produktów mlecznych fermentowanych, żywności bogatej w błonnik oraz dużej ilości wody.

Podobne artykuły