Pod pojęciem cukrzycy kryją się choroby metaboliczne, których podstawowym objawem jest podwyższony ponad normę poziom cukru we krwi. Pierwszy typ cukrzycy, nazywany także cukrzycą insulinozależoną, jest chorobą autoimmunologiczną, której leczenie polega na przestrzeganiu prawidłowej diety i podawaniu insuliny mającej na celu wyrównanie poziomu cukru we krwi. Co warto wiedzieć o tej chorobie?
Czym objawia się cukrzyca typu 1?
Cukrzyca insulinozależna to choroba metaboliczna, w której organizm niszczy własne komórki trzustki odpowiedzialne za wytwarzanie insuliny. Bez niej komórki ciała nie otrzymują wystarczającej ilości potrzebnej im do życia energii, co prowadzi do bardzo poważnych powikłań na tle zdrowotnym. Cukrzyca typu 1 najczęściej diagnozowana jest u dzieci i młodzieży i w tym przypadku określana mianem cukrzycy młodzieńczej.
Brak naturalnej zdolności organizmu do wytwarzania odpowiedniej ilości insuliny powoduje zatrzymanie glukozy we krwi i występowanie takich dolegliwości, jak m. in. duże pragnienie, częste oddawanie moczu, bóle głowy i brzucha, obniżenie ostrości widzenia, senność, zmęczenie oraz pogorszenie koncentracji. Cukrzyca insulinozależna jest diagnozowana za pomocą badania poziomu cukru we krwi w laboratorium.
Przyczyny występowania cukrzycy insulinozależnej
Przyczyny pojawienia się cukrzycy typu 1 nie są do końca poznane. Za jej występowanie odpowiedzialne są czynniki genetyczne i środowiskowe, w efekcie których oddziaływania dochodzi do niewydolności trzustki – organu odpowiedzialnego za wytwarzanie insuliny regulującej stężenie cukru we krwi. Komórki trzustki atakowane są przez układ odpornościowy chorego, którego organizm wytwarza przeciwciała mające na celu ich zniszczenie. W efekcie trzustka nie jest w stanie produkować insuliny, co negatywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.
Na czym polega leczenie cukrzycy typu 1?
Cukrzyca insulinozależna leczona jest poprzez podawanie insuliny, która może być dostarczana dożylnie lub przy użyciu specjalnej pompy insulinowej. Każda osoba ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 1 powinna więc regularnie (zaleca się 4 razy na dobę) kontrolować poziom glukozy we krwi oraz dopasować do niego dawki insuliny. Pomiary mogą być wykonywane w domu, za pomocą glukometru.
Niezbędnym warunkiem dla trzymania w ryzach choroby jest także wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, unikanie nadmiernego stresu oraz wdrożenie regularnej aktywności fizycznej. Wszystkie te działania mają na celu utrzymywanie stężenia cukru we krwi na zadowalającym poziomie oraz zapobieganie powikłaniom związanym z chorobą.
Dieta osób, u których stwierdzona została cukrzyca insulinozależna, powinna opierać się na regularnym spożywaniu produktów o niskim indeksie glikemiczny oraz unikaniu pokarmów wysokoprzetworzonych i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Chorzy powinni wystrzegać się także sięgania po alkohol oraz znacząco ograniczyć spożywanie cukrów prostych. Dieta powinna opierać się głównie na warzywach, owocach oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych. Warto także pamiętać o piciu sporych ilości wody oraz świeżowyciskanych soków warzywnych.